Image Alt

Achtergrond

SABUM NIM R. VON HARRAS

Op 21 januari 1976 geboren te Rotterdam als oudste van twee zoons. Op dit punt is zijn vader, Ludwig von Harras, in de leer van Tae Kwon Do onder leiding van grootmeester Theo P. Salm.

Dit veranderd echter in 1979. Door onhoudbare situaties met de Nederlandse Tae Kwon Do organisatie worden de banden tussen deze organisatie en Theo P. Salm verbroken. Later dat jaar wordt in Nederland het Tang Soo Do geÏntroduceerd door grootmeester Salm.

In 1980 verhuisd de familie von Harras van Rotterdam naar Spijkenisse. Kyosa nim Ludwig von Harras start onder de vlag van Huk-Tti een Tang Soo Do school in Spijkenisse en dit was meteen een goede gelegenheid om zijn zoon kennis te laten maken met deze geweldige sport.

Door de enorme populariteit van Martial Arts iconen als Bruce Lee, Chuck Norris, Cynthia Rothrock en de vele Martial Arts films die in die periode werden uitgebracht waren leergierigheid, motivatie en discipline eigenschappen die steeds meer leerlingen hadden. Al snel groeit het aantal leerlingen hierdoor en kwaliteit ligt hoog in het vaandel.

Al snel werd Turner Wijders ook lid van de school en in 1984 kwam ook Kenneth von Harras bij de groep.

Uiteraard werden er ook toen regelmatig wedstrijden georganiseerd en Huk-Tti Spijkenisse was altijd van de partij. In tegenstelling tot het heden werd er in deze tijd geen gebruik gemaakt van beschermers zoals de huidige (hoofdbeschermer, handschoenen en kicks). Men moest dus een goede controlle hebben over zijn/haar technieken om zo geen blessures bij zichzelf of bij een ander op te lopen.

Zowel Kyosa Ludwig von Harras als zijn leerlingen vielen regelmatig in de prijzen en de kwaliteit bleef op een hoog punt.

November 1989 was een mijlpaal in het leven van Turner Wijders met het behalen van de 1e Dan.

April 1990 was een mijlpaal in het leven van Raymond von Harras met het behalen van zijn 1e Dan.

Sabum Nim L. Von Harras

Op 11 September 1991 komt Sabum Nim Ludwig von Harras (4e Dan) te overlijden. Het verdriet bij Raymond, Kenneth en Turner is te groot en de drie stoppen met de sport.

In 2010 komt Kenneth weer in aanraking met Tang Soo Do en schrijft zichzelf en zijn oudste zoon weer in bij Huk-Tti Spijkenisse (nu onder leiding van Kyosa Nim R. Diaz Diaz). Het eerste toernooi dat georganiseerd wordt is een jeugdstedentoernooi en deze werd gehouden in Spijkenisse. Dit was voor Kenneth’s zoon z’n eerste toernooi dus nodigde hij ook Raymond uit om te komen kijken.

Bij het weerzien van alle bezigheden tijdens het toernooi voelde het ook voor Raymond weer als vanouds en dus schreef ook hij zich, na 19 jaar afwezigheid,  weer meteen in samen met zijn dochter. Met een groene band om heeft Raymond in 1,5 jaar tijd alle kennis opgedaan die een 1e Dan drager moet hebben en in november 2011 heeft Raymond wederom succesvol  een “verfrissings” examen gedaan.

Vanaf januari 2012 begint Raymond met het lesgeven aan jeugd vanaf 4 jaar bij Huk-Tti Spijkenisse. Al snel groeit deze klas uit tot een flinke groep. Binnen 2,5 jaar tijd is het aantal leden van nog geen 20 gestegen naar meer dan 50.  Het enthousiasme en het fanatisme van de leerlingen waren een lust voor het oog en samen met de vooruitgang van de leerlingen werd dit prioriteit nr. 1

Na 32 jaar Huk-Tti Spijkenisse werd het tijd voor iets nieuws. Gemotiveerd door de leerlingen van deze school was Raymond erop gebrand om zelf een sportschool op te richten die in het belang staat om zijn leerlingen naar grote hoogtes te brengen. Maar het plezier dat de leerlingen in de sport hebben is nog altijd het meest belangrijke.

Je traint altijd voor jezelf, maar kunnen trainen in een leuke sfeer met leuke mensen is het leukste wat er is. Iedereen traint met elkaar en niet tegen elkaar. Je helpt elkaar als je ziet dat de ander het moeilijk of zwaar heeft. Hierdoor creëer je een hechte band en deze is net zo belangrijk als de andere aspecten van deze mooie sport.

Het doel: een Tang Soo Do school met een leuke, hechte groep leerlingen die veel plezier hebben in het beoefenen van deze sport en zich ondertussen blijven ontwikkelen en uitgroeien tot ware meesters van deze krijgskunst.

Met de gedachte aan zijn vader heeft Raymond de school Myeong-ye genoemd. Myeong-ye betekend EER. Deze oprichting is ter ere van zijn vader. Eer aan je vader, je moeder, je familie, je land, je leraar, je sport. Bij ons ben je niet zo maar een iemand die contributie betaald voor les, hier maak je deel uit van onze Tang Soo Do familie en dat maakt dit tot een leuke mooie hechte groep en dat is precies waar Myeong-ye om draait.